Fungsi Malaykord

🌙
Anda suka Malaykord Versi Baru?

Last Update : 19/08/2017

1. Facebook Comment Function
Title: Malaykord Facebook Comment Plugin
Version: 1.0
Year: 2014
Description:
Function terawal dimasukkan kedalam Malaykord untuk menggantikan Blogspot Comment. Oleh kerana penggunaan facebook lebih majoriti berbanding blogspot. Tujuan Facebook comment plugin ini dipasang adalah untuk menjadi tujuan interaksi utama antara pengunjung , penulis dan pengunjung yang lain dalam kritikan atau komen untuk setiap post yang ada di Malaykord.

2. Hantar Chord Function
Version:1.0
Year: 2014
Description:
Menggunakan google form dimana penghantar mesej akan menghantar terus mesej mereka pada email official Malaykord untuk disemak. Hantar form Malaykord dibina bertujuan untuk penghantaran chord cadangan dari pengunjung terus pada Malaykord. Chord yang dihantar akan disemak dan di-post terus ke Malaykord dengan details yang diberi.


3. Alphabet Artist List Function
Version: 2.0
Year: 2015
Description: 
Mula dibina pada  March 2014 dan diperbaharui setahun selepas itu April 2015 kepada versi yang lebih friendly dan mobile version alphabet list untuk kemudahan pengguna. Function Alphabet ini adalah fungsi utama Malaykord yang diutamakan oleh kerana fungsi ini sangat membantu dalam sorting dan pembuka untuk pembinaan fungsi lain seperti genre chord list dan new artist list. Fungsi Alphabet adalah fungsi dimana artist disusun mengikut abjad/huruf pertama mereka agar mudah untuk pengguna mencari artist kegemaran mereka.

4. Contact Malaykord Function
Version: 1.0
Year: 2014
Description:
Menggunakan google form dimana penghantar mesej akan menghantar terus mesej mereka pada email official Malaykord untuk disemak. Contact form Malaykord dibina bertujuan untuk mesej umum dari pengguna dapat dihantar terus kepada penulis Malaykord. Apa sahaja jenis mesej, kritikan , komen , idea, permintaan dan lain-lain akan diterima dan disemak oleh team Malaykord.

5. Request Chord Function
Version: 1.0
Year: 2014
Description:
Menggunakan google form dimana penghantar request akan meminta chord dengan memberitahu nama artist , nama lagu dan email(optional) mereka dan menghantar menggunakan form yang disediakan. Proses akan dilakukan mengikut flow proses yang telah kami tetapkan (Sila baca Proses Request Chord Malaykord). Ini adalah function utama selain list alphabet artist yang diutamakan dan mendapat sambutan oleh pengguna Malaykord bermula 2015

6. Genre sorting list Function
Version:1.0
Year: 2014
Description:
Pecahan dari Fungsi Malaykord Alphabet. Malaykord cuba untuk mengumpulkan senarai kord mengikut genre yang sinonim dengan budaya muzik dari Malaysia, Indonesia dan Singapura. Fungsi list genre ini adalah bertujuan menambah mood pengunjung untuk memilih genre yang mengikut citarasa mereka dan membantu mereka dengan mencari jenis artist mengikut genre dengan lebih mudah.

7. New chord Function
Version:1.0
Year: 2014
Description:
List terbaru yang dikemaskini secara auto menggunakan script auto yang dibina oleh team Malaykord. Menyenaraikan senarai chord baru yang telah dimasukkan ke dalam Malaykord.

8. Online Guitar Tuner Function
Version: 1.0 
Year: 2014
Description:
Guitar tuner menggunakan kesamaan bunyi key EADGBE. Dimasukkan plugin terus dari website Fender. dan Dibina sendiri oleh Fender website untuk membantu pengguna membuat tune gitar terus dari Blog Malaykord. Malaykord masih dalam usaha pembinaan Tuner kami sendiri.

9. Trivia Function
Version: 1.0
Year: 2015
Description:
Diletakkan pada sisi tepi Malaykord(Sidebar) untuk trivia informasi mengenai lagu , artist atau info Malaykord sendiri. Trivia ini dibuat bertujuan untuk mengingatkan kembali chord-chord lama yang mungkin akan dilupa oleh pengunjung dan juga tujuan untuk mengingat fungsi-fungsi lama atau informasi lama tentang Malaykord itu sendiri. Informasi atau cadangan berbentuk trivia akan berulang dan bertukar pada setiap page yang dikunjungi oleh pengunjung.

10. Google Search in Malaykord Function
Version: 1.0
Year: 2015
Description:
Salinan fungsi terus dari Google Search yang ditetapkan untuk Malaykord blogs. Search ini dibuat bertujuan untuk mencari chord dalam Malaykord dengan cara lebih terperinci jika tidak dapat mencari mengunakan search Malaykord menggunakan nama artist atau lagu. Fungsi Google Search akan mencari keyword yang lebih luas seperti petikan lirik atau nama belakang artist tersebut.

11. Report Chord Function
Version:1.0
Year: 2015
Description:
Menggunakan google form dimana penghantar mesej akan menghantar terus mesej mereka pada email official Malaykord untuk disemak. Report form Malaykord dibina bertujuan untuk membuat laporan dari segi chord , lirik , nama artist , fungsi-fungsi Malaykord, Reka Bentuk Malaykord , penggunaan Malaykord atau apa-apa sahaja jenis laporan untuk penambahbaikan dan pembetulan yang perlu dilakukan untuk kegunaan pengunjung yang lain. Link Report chord ada pada bahagian hujung kanan setiap chord untuk desktop dan bahagian paling bawah chord untuk mobile. Ia juga ada pada Navigator yang kami sediakan pada desktop.


12. Download Function
Version: Na
Year: 2015
Description:
Fungsi download chord adalah fungsi dimana, pengunjung dapat men-download chord pilihan yang mereka sukai dan menyimpannya dalam bentuk HTML file , yang juga boleh di tukar kepada file text (Notepad) atau PDF.

13. Print Function
Version: Na
Year: 2015
Description:
Fungsi print chord adalah fungsi dimana pengunjung dapat print chord pilihan yang mereka sukai pada kertas dan menyimpannya sebagai koleksi chord mereka.

14. Chord Transpose Function 
Version: 1.0
Year: 2016
Description:
Transpose Chord adalah apabila anda mengubah satu key ke satu key yang lain mengikut kesesuaian lagu yang anda inginkan. Malaykord Chord Transpose adalah satu generator transpose chord yang dibina untuk kemudahan pengunjung yang ingin menukar key lagu mengikut citarasa sendiri. Apa yang anda perlu lakukan adalah hanya dengan meletakkan chord lagu dan lirik di ruangan yang disediakan dan klik button "Transpose" dan pilih key lagu yang anda inginkan. 

15. Top 10 Function
Version: 1.0
Year: 2016
Description:
Dibina bertujuan untuk menyusun atur dan memberi informasi kepada pengunjung tentang Chord yang mempunya view terbanyak dalam mingguan , bulanan , setiap masa atau harian. Fungsi ini akan dikemaskini secara auto pada setiap saat. Dan keputusan top 10 chord itu adalah menggunakan kiraan view pengunjung pada setiap chord tersebut.

16. Top 100 Yearly Listing Function 
Version: 1.0
Year: 2016
Description:
Fungsi ini akan dikemaskini setiap hujung dan awal tahun. Dengan mengumpul dan meng-analisis setiap chord dan impak view yang diberi kepada Malaykord. Untuk keputusan top 100 akan diletakkan bersama-sama dengan Top 10 function page dan ditanda dengan tahun chord yang dianalisis.

17. Malaykord Archived Function
Version: 1.0
Year: 2017
Description:
Fungsi Archived blogspot dengan menyenaraikan link tahunan dan bulanan post chord bersama kiraan. Bertujuan untuk memberi informasi dalam bentuk kiraan dan link semakkan mengikut tahun dan bulanan sama ada untuk penulis atau pengunjung Malaykord. Link ini akan dikemaskini secara dinamik pada setiap masa.

18. Multi-Column Function
Version: 1.0
Year: 2017
Description:
Maksimumkan Pembacaan Kord Gitar dengan Malaykord Multi-Column dengan cara copy dan paste chord pada textfield diatas dan tekan butang "Click to Multi-Column" untuk membuatkan lirik dan chord tersebut menjadi multi-column dan mudah untuk dibaca dan bermain gitar tanpa masalah untuk scroll. Malaykord Multi-Column v1.0 Sangat Sesuai untuk Chord yang mempunyai jumlah baris 100 kebawah dan pengguna Desktop, Notebook Dan Laptop. 
  
19. New Artist Added Function  
Version: 1.0
Year: 2017
Description:
Trend terbaru Muzik Malaysia kita dapat lihat dari bermula tahun 2016, Artist Baru tumbuh bak cendawan. Hampir setiap Minggu kita dapat lihat artist-artist baru dengan lagu-lagu baru muncul sama ada di radio atau di Youtube. Dengan itu, Malaykord telah menyediakan new page yang menyediakan senarai artis-artist baru yang baru dimasukkan ke dalam list database Malaykord.

20. Malaykord Blog/News Function
Version: 2.0
Year: 2017
Description:
Pembaharuan dari Malaykord News kepada Malaykord Blog/News untuk membawa berita terus kepada pengunjung Malaykord tentang hal ehwal semasa apa yang terjadi didepan atau dibelakang Malaykord. Hal ini diperbaharui atas sebab kurangnya interaksi antara penulis dan pengunjung. Penulis cuba mengubah keadaan ini dengan membina semula Malaykord News kepada Malaykord Blog/News agar kemaskini terkini Malaykord dapat disampaikan dengan lebih kerap dan santai oleh Penulis sendiri.

21. Malaykord AutoScroll Function
Title: Malaykord AutoScroll
Version: 2.0
Year: 2017
Description:
Pembaharuan dari AutoScroll yang lama yang tidak boleh dilaras dan hanya boleh digunakan di Mobile sahaja. Malaykord AutoScroll Function 2.0 sudah boleh didapati di Desktop version. Malaykord AutoScroll 2.0 Juga sudah boleh dilaraskan speed perlahan ke laju dan laju ke perlahan tidak seperti versi sebelum ini hanya boleh play dan pause sahaja.

22. Malaykord Youtube Integtration
Title: Malaykord Youtube link Function
Version: 1.0
Year: 2017
Description:
Search terus dari Malaykord ke Youtube hanya dengan 1 klik. Begitulah fungsi Malaykord Youtube integration ini. Dibina untuk memudahkan pengguna mendengar lagu atau search lagu di youtube dengan hanya satu klik tanpa menganggu penggunaan Malaykord. Play Tutorial Guitar


Senarai Chord Documented


Siapa Documented?

Cari Barang Berkenaan DocumentedLoading....

Chord Lain:

Chord Suggestion:
<
>

Youtube - 0 + Autoscroll 0 Transpose